Jumaat, 17 Februari 2012

Pahit Manis Cikgu Thani & IbubapaBukannya mudah untuk menjadi seorang 'Guru'. Sebab seorang guru bukan saja dibebani dengan tugas2 hakiki untuk mengajar namun pelbagai lagi tugas2 lain. Guru kadang2 akan menjadi kerani, technician, tukang paip, mekanik dll. Seorang 'Guru' juga akan sentiasa menjadi guru tatkala habis tugasnya di sekolah.
Itulah Allahyarham Cikgu Thani. Antara perkara yang menjadi kegemaran beliau ialah 'Meronda Surau'. Beliau memang sangat rajin menunaikan solat di surau2 dan masjid sekitar pelajar2nya tinggal. Untuk apa? Hehe... Sebenarnya beliau ingin pastikan yang anak2 didiknya sentiasa menunaikan solat berjemaah di tempat tinggal masing2. Pernah juga aku terserempak dengan beliau di Surau Taman Beringin. Rasa bangga pun ada. Pertama sebab masa dia datang, aku ada. Kedua, yang lebih membanggakan, 'cikgu aku' datang untuk solat bersama-sama di surau. Sudah pasti akan dijadikan topik perbualan di sekolah keesokan harinya di dalam kelas Fardhu Ain Putera Islam.

Cikgu Thani sangat suka buat aktiviti 'Flying Fox' di sekolah. Tapi kelengkapannya memang sangat tidak lengkaplah! Beliau gunakan tali 'tarik tali' dan ikatkan satu hujungnya di tingkat satu dan satu lagi di tingkat bawah. Kemudian, pemegangnya pula ialah kayu jambu yang berbentuk 'Y'. Cara untuk turun ialah dengan meletakkan kayu Y secara terbalik di atas tali. Dua cabang kayu Y sebagai pemegang dan kaki di angkat sedikit untuk memulakan luncuran kayu atas tali. Dari tingkat 1 hinggalah ke tingkat bawah.

Ada satu peristiwa pahit berlaku semasa salah satu aktiviti Flying Fox ngeri ini dijalankan. Emran, rakan sebaya ketika tingkatan 1, terjatuh semasa meluncur. Mana tidaknya? Dia cuma memegang bahagian hujung cabang kayu Y. Peristiwa ngeri ini disusuli dengan serangan nenek Emran terhadap Cikgu Thani. Kesian aku lihat dengan cikgu. Sebenarnya bukan salah beliau tapi salah Emran sebab dia tidak dengar arahan cikgu Thani. Namun, sebagai guru, beliau perlu bertanggungjawab dengan apa yang berlaku. Aku berpihak pada cikgu Thani. Sampai sekarang aku akan katakan yang beliau tidak bersalah. Sebabnya? Pertama, Cikgu Thani sebenarnya sudahpun melarang Emran untuk melakukan Flying Fox dek kerana badannya agak berat dan besar. Namun dia berdegil. Kedua, Cikgu Thani sudahpun memberi arahan keselamatan tetapi tidak diikuti oleh Emran. Cikgu tidak salah!!
Hari ini, perkara2 seperti ini berlaku pada aku pula. Kadang2 aku rasa kecewa tatkala niat ikhlas untuk mendidik murid disalahtafsirkan oleh ibubapa sehingga ada yang menyerang secara peribadi. Satu perkara yang orang lain perlu faham, seorang Guru tidak akan melakukan sesuatu yang akan memudaratkan muridnya. Namun, apabila berlaku sesuatu, seorang Guru itu bukannya 'bersalah' tetapi teraniaya oleh keadaan dek kerana 'berada di tempat yang salah pada waktu yang salah'. Aku sudah pun merasai. Dan aku sangat2 faham. Namun, itulah cabarannya. Akan aku teruskan jua. Hidup KRS!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan