Jumaat, 9 September 2011

Risalah dari Pengasas KRS...
Assallamualaikum & Salam Sejahtera...
Lama juga aku tidak mencoretkan sesuatu di dalam blog ini. Terlalu sibuk dengan hal2 duniawi. Namun penting & besar maknanya dalam kehidupan. Namun, aku tersentuh tatkala melihat suatu risalah yang sudah 15 tahun menghilang. Risalah atau bingkisan daripada Allahyarham Cikgu Thani ketika AidilFitri 17 tahun yang dahulu. Rindunya terasa ketika zaman Cikgu Thani aktif dalam penulisan. Kalaulah beliau masih ada sekarang ini, aku yakin yang beliau pasti punya Blognya sendiri.
Allahyarham Cikgu Thani punya beberapa hobi. Antara hobi beliau ialah meng'edit' gambar, mencipta sajak, bernasyid dan menulis risalah. Beliau pernah mencipta sebuah sajak dan mendaftarkan sajak tersebut di dalam suatu Pertandingan Mencipta Sajak menggunakan nama aku. Walaupun aku bangga kerana dapat tempat ketiga dalam pertandingan yang dianjurkan oleh Berita Harian tersebut, namun aku lebih bangga kerana beliau meletakkan nama aku sebagai peserta. Terasa istimewa sangat saat2 tersebut. Walaupun sajak itu bukan aku yang cipta. Namun, ingatan Cikgu Thani pada aku cukup untuk memberi semangat kepada aku untuk meneruskan perjuangan beliau hingga ke akhir hayat.
Cikgu Thani juga sangat suka menulis & meng'edit' risalah. Risalah yang dikeluarkan adalah 100% ciptaan beliau. Kebiasaannya risalah tersebut keluar sebulan sekali. Dan ianya berkenaan dengan isu2 semasa. Setelah menulis & meng'edit', beliau akan mencetak (photostate) dengan menggunakan kertas berwarna hijau. Hijau melambangkan KPIM semasa itu. Di bahagian yang kosong, kadang2 beliau akan menyelitkan beberapa karikatur yang beliau lukis sendiri. Menarik bukan? Ya, Allahyarham Cikgu Thani memang seorang guru yang kreatif serta mempunyai perwatakan yang mampu menarik minat pelajar untuk menjadi kreatif.
Cukuplah sekadar itu catatan aku kali ini. Insyaallah bila ada kelapangan nanti, aku catatkan perkara yang lain pula. Kenangan lalu bersama Allahyarham Cikgu Thani kadang2 muncul tanpa disangka-sangka. Kadang2 aku ingat yang kenangan itu sudah aku lupakan. Namun, kadang2 ia menjelma semula. Segar. Seolah-olah baru saja berlaku semalam. Sehingga berjumpa lagi...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan