Sabtu, 21 Mei 2011

Pertandingan Kawad Kaki SK Lembah Subang 2011


Pada 21 Mei 2011, telah diadakan satu pertandingan kawad kaki peringkat SK Lembah Subang yang dirasmikan oleh En Bismimohar bin Abdullah, YDP PIBG SKPPRLS. Pertandingan kawad kaki yang julung2 kali diadakan ini bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada semua murid berkenaan dengan disiplin, format dan suasana pertandingan kawad kaki yang sebenar. Pertandingan ini melibatkan semua unit beruniform yang ada di SKPPRLS iaitu TKRS, Pengakap, PBSM, Tunas Puteri dan Puteri Islam.
Pada awalnya, pertandingan ini disambut dingin dek kerana kebanyakan guru tidak mempunyai pengalaman di dalam pertandingan kawad kaki. Ada juga di antara para guru yang tidak pernah pun melihat suasana sebenar pertandingan kawad kaki. Namun, sebagai warga pendidik yang dinamik, tugasan ini dianggap sebagai satu cabaran untuk mereka laksanakan sebaik mungkin. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar dan sekalung penghargaan buat guru2 SKPPRLS di atas usaha dan kerjasama yang diberikan sehingga pertandingan kawad kaki ini dapat dilaksanakan dengan jayanya.
Latihan kawad kaki dijalankan 3 minggu sebelum pertandingan diadakan. Maka, bertungkus-lumuslah para guru melatih platun unit beruniform masing2 dengan pelbagai gerak kawad statik, dinamik & formasi. Tidak kurang juga yang memanggil jurulatih daripada luar. Semakin hari semakin penat. Namun, semakin hari semakin hangat. Masing2 berlatih bersungguh-sungguh untuk memastikan kemenangan di pihak mereka. Sehinggakan ada yang sanggup mengorbankan cuti hari sabtu dan Hari Wesak semata-mata untuk memberikan fokus penuh kepada latihan.
Usaha ini dilihat sebagai satu kesungguhan dan pengorbanan para guru yang dewasa ini sering dipersoalkan. Jika tiada guru sebegini, mana mungkin negara boleh mencapai tahap yang membanggakan pada hari ini. Kadangkala aku hairan, mengapa perkara2 buruk tentang guru mudah sangat untuk disiarkan di media sedangkan perkara2 baik jarang sangat untuk didedahkan? Aku percaya, ada warga pendidik yang berkecil hati dengan situasi ini. Namun, mereka tidak pernah berputus ada. Harta, bukanlah sesuatu yang mereka cari. Tetapi cukuplah dengan menumpang gembira tatkala anak2 didik mereka berjaya.
Johan pertandingan kawad kaki dirangkul oleh Pasukan Tunas KRS sementara Naib Johan jatuh kepada pasukan Tunas Puteri. Ketua Platun terbaik pula jatuh kepada Shahrul Nizam dari pasukan TKRS. Tahniah dan syabas diucapkan kepada mereka. Sesungguhnya, usaha dan lelah mereka telah terbukti berhasil. Pada yang tidak berjaya, cuba lagi tahun hadapan. Mana tahu, nasib menyebelahi anda untuk menjadi johan. Apa2pun, semangat setiap pasukan haruslah dipuji. Itu sebenarnya yang lebih penting berbanding kemenangan. Kerana kita semua adalah anak Malaysia. Semoga Malaysia akan lebih berjaya di masa akan datang. Hidup KRS!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan