Ahad, 13 Jun 2010

XPDC Gunung Nuang (2) - Kem Lolo


Kami tiba di Kem Lolo lebih kurang pukul 4 petang. Kami pilih beberapa 'spot' yang sesuai dan menarik untuk kami dirikan khemah (2 igloo + 1 rooftop). Kami hanya sempat mendirikan 2 khemah igloo sebelum hujan turun dengan sangat lebat. Mulanya, masing2 cuba juga main elak2 dengan titik2 hujan tersebut. Lama-kelamaan bila hujan sudah mula mengganas, masing2 lencun juga. Kami mendirikan khemah 'rooftop' dalam keadaan hujan. Barang2 makanan kami selamatkan dulu ke bawah khemah 'rooftop'.

Semakin hujan turun, semakin pula air mengalir deras daripada atas ke arah sungai. Kami yang sangat sibuk menjaga khemah 'rooftop' agar tidak terbuka terpaksa pula membina longkang di sekeliling khemah untuk memastikan makanan tidak basah. Syuhada yang kebetulan demam turut juga membantu. Masing2 sudah tidak memikirkan diri masing2. Yang penting, makanan wajib diselamatkan. Maka, kami pun menjiwai pekerjaan mengorek longkang dengan penuh dedikasi. Petang itu, kami tidak 'lunch'. Perut mula menyanyikan lagu rindu. ;)

Hujan berhenti lebih kurang pukul 6 petang. Kami yang sudah basah lencun memikirkan apa yang terbaik ketika itu. Ya! Terjun sungai! Tanpa niat yang spesifik, kami bersama-sama menikmati kesejukan air sungai yang mengalir. Dalam otak aku sebenarnya risau juga kalau2 'Kunci Air' tiba. Tetapi keindahan dan kesejukan air sungai Kem Lolo benar2 menggoda dan aku mengaku bahawa aku sudah tidak tahan lagi dengan gatal2 badan dek kerana peluh bercampur hujan. Apalagi? Terjun! Kami 'berkubang' selama setengah jam sebelum bersiap-siap untuk menyediakan 'dinner' yang sangat istimewa pada malamnya.

Malam itu selepas solat Maghrib, kami bersama-sama menyediakan makan malam. Amir, Badrul, Sayuti & Wan sibuk menyediakan ayam barbeku. Zulaikha, Syuhada & Muhsinin masak nasi dalam mastin & menggoreng karipap mak Syuhada. Manakala aku, masak kacang panggang resepi sendiri. Walaupun kami sebenarnya ingin mengadakan malam barbeku keesokan harinya tetapi memandangkan ayam (2 ekor) yang kami bawa tidak diletakkan di dalam ais, kami terpaksa juga membuat barbeku pada malam pertama. Setelah siap semuanya, kami berkumpul di bawah khemah 'rooftop' sebelum memulakan aktiviti makan malam.

Sayuti (yang kalah main pistol air tu!) mengapalai bacaan doa makan. Selepas itu, apalagi, kami membaham makanan dengan lahapnya. Lahap? Tidaklah, sopan saja. Selepas makan, Badrul dan Wan sukarela membasuh kesemua pinggan, cawan, mastin dan cerek. Kami berkumpul semula di bawah khemah 'rooftop'. Kelihatan Syuhada bergerak ke khemah perempuan untuk mengambil sesuatu. Ingatkan apa? Rupa2nya dia mengambil permainan UNO. Malam itu kami layan UNO sampai pukul 11:30 malam. Aku menang 2 kali. Badrul sekali. Sayuti sekali. Kami 'cuba' masuk tidur awal pada malam itu. Yelah, esokkan hendak mendaki Gunung Nuang.

Ingatkan kepenatan mendaki kaki Gunung Nuang boleh membantu menutup mata malam itu. Rupa2nya kesejukan di Kem Lolo sungguh menggigit. Bukan kesejukan saja yang menggigit, malahan kami diserang oleh Puak Tikus Hutan yang sungguh bersemangat melancarkan serang hendap terhadap makanan2 kami. Kami pindahkan semua makanan ke dalam khemah Igloo. Itupun, sepanjang malam aku sibuk menendang tikus2 hutan yang tidak jemu2 cuba membuka zip khemah untuk mencuri roti. Untuk pengetahuan semua, malam itu kami kehilangan 2 bungkus Meggi dan beberapa keping roti telah berjaya digigit oleh En T tersebut. Manakala Amir, Muhsinin dan Badrul pula bertungkus lumus memastikan telinga mereka masih melekat di tepi pipi ( takut2 digigit tikus hutan).

Kami bangun pukul 7:30 pagi keesokan harinya. Semuanya terlajak dek kerana berperang dengan tikus pada malam hari. Kami bersarapan sandwich dan cucur kentang yang disediakan oleh kedua-dua anak dara pingitan yang menjadi penyeri 'team nuang' kami. Setelah menyediakan 'ration' kurma, kami bersiap sedia untuk menawan puncak Nuang. Sempat juga kami bergambar sebelum bergerak. Amir mengetuai senaman panas badan dan kemudiannya kami mula memandang ke arah denai untuk ke Puncak Nuang.

Bersambung...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan