Jumaat, 11 Jun 2010

XPDC Gunung Nuang - Pengembaraan Bermula


Salam untuk semua. Sekarang ini sudah jarang2 sekali blog ini aku kemaskini. Ceritanya banyak, tetapi masanya tiada. Cuti sekolah kali ini mungkin aku boleh meluangkan masa sedikit untuk blog ini. Cuma kali ini ceritanya agak berbeza sedikit sebab ianya berlaku beberapa hari yang lepas.

Terdahulu, tahniah kepada Muhsinin kerana telah berjaya menyelaras ekpedisi ke Gunung Nuang 7 -11 Jun 2010. Pengalaman dan pengetahuannya banyak membantu kami dari mula hinggalah kami selamat sampai ke rumah. Maklumlah, kami ini semua 'anak2 kecil' dalam bidang mendaki gunung. Walaupun semuanya pernah menjadi ahli KRS tetapi masih banyak perkara yang tidak kami ketahui dan kami belajar di Nuang.

Kami memulakan perjalanan ke Hulu Langat pada pukul 11:15 selepas bersarapan di Restoran Firdaus, Segambut (untuk pengetahuan, tiada gelas dipecahkan). Dalam perjalanan, kami singgah sebentar membeli parang (macam pantun lak). Kami sampai di kaki Gunung Nuang (tempat parking) lebih kurang pukul 12 tengah hari. Kami daftar nama pada renjer hutan yang bertugas di situ dan bersiap (mengagih-agihkan barang) untuk ke kawasan perkhemahan.

Cabaran pertama ialah Kem Lolo. Kem ini jaraknya lebih kurang 5 km dari tempat letak kereta. 5 km? Dekat saja bunyinya bukan? Huh! Tidak sampai suku daripada perjalanan, masing2 sudah mula mengah (terutamanya aku). Mana tidaknya, masing2 bawa beg berkilo-kilo. Dengan makanannya lagi. Air. Peti Kecemasan (minyak panasnya sungguh berbakti!). Jaring untuk barbeku (barbeque). Macam2 lagi barang. Maklumlah, masing2 takut mati kelaparan di atas sana. Bukannya ada kedai 7 eleven dekat situ. Buatnya tidak cukup makanan, sudah jadi kes naya (akulah yang paling risau sebenarnya).

Namun, keluhan kami dimakbulkan oleh Allah. Kebetulan, lalu sebuah 4WD untuk ke Kem Lolo. Tuan Amir buat2 menahan 4WD tersebut dan mereka berhenti. Kami yang sudah pancit gila, buat2 mengawal kekacakan. Mereka (orang2 4WD) itu bertanya sama ada kami ingin menumpang mereka. Masing2 buat muka gagah dengan menolak pelawaan mereka (padahal dalam hati masing2 nak mengangguk). Tetapi mereka beria-ia mengajak membuatkan kami terfikir untuk menumpangkan beg2 kami ke dalam 4WD mereka. Kami membuat keputusan bahawa Sayuti akan mengikuti mereka untuk menjaga beg2 kami. Maka, bergeraklah Sayuti dengan 4WD tersebut. Kami memandang sayu si Sayuti (dalam hati, kalaulah aku yang tumpang tadi..). Kami meneruskan perjalanan ke Kem Lolo tanpa beg.

Walaupun tanpa beg, perjalanan kami sungguh memenatkan. Treknya walaupun agak luas (untuk laluan 4WD) namun ianya banyak melibatkan pendakian. Sedikit saja yang menurun, yang lain semuanya menaik. Kami sempat terserempak dengan beberapa buah rumah orang asli yang dibuat daripada buloh dan kayu2 hutan. Kalaulah aku yang naik rumah itu, tidak sampai seminit rumah itu akan roboh. Tetapi orang2 asli biasanya 'slim2' belaka. Yelah, mereka jarang2 makan McDonald. Lainlah orang KL macam aku. ;)

Kami berjumpa semula dengan Sayuti dan beg2 kami dihujung trek 4WD. Setelah mengucapkan terima kasih kepada geng 4WD tersebut, kami pun mengarah ke Kem Lolo. Kami merentas beberapa anak sungai dan denai sebelum tiba di Kem Lolo. Di sana, terdapat satu lagi kumpulan perkhemahan yang terdiri daripada orang2 Cina. Pengakap agaknya. Kami pilih tempat yang 'best' dan kami pun 'set up' khemah di situ.

Cerita ini akan bersambung di lain catatan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan