Selasa, 26 Januari 2010

Sesi Burung Hantu (2)


Berani atau jantan? Atau mungkinkah hati kering menjadi teman? Semuanya tidak akan terjawab dengan senyuman. Dalam hati macam hendak pengsan. Muka pucat macam Tarzan. Duduklah di situ berseorangan. Hanya unggas malam sebagai teman. Berdoalah banyak2 agar tiada hantu ataupun syaitan. Sekurang-kurangnya adalah sedikit keberanian. Semoga cepatlah sesi ini ditamatkan... Hati berbisik perlahan-lahan. :)

Satu lagi cerita yang tidak mungkin aku lupakan ialah semasa aku menguruskan Sesi Burung Hantu di SMK Raja Abdullah pada tahun 1995. Waktu itu aku berada di tingkatan 4 dan sudahpun menjadi pegawai. Memandangkan ramai peserta perkhemahan yang agak 'kerek' dan suka cakap besar, maka aku dan pegawai2 lain merancang untuk mengadakan 'gezutan' untuk mereka dalam sesi burung hantu pada kali ini. Gezutan itu ialah 'Hantu'....

Bukannya hantu betul tetapi beberapa 'ekor' watak hantu yang kami ciptakan untuk dilakonkan oleh beberapa pegawai. Hantu yang ada ialah pocong, puntianak, hantu susu dan hantu jepun. Dalam banyak2 watak hantu ini yang paling menakutkan (real) ialah pocong. Mana tidaknya, kami bungkus si pelakon tidak ubah seperti pocong yang betul. Puntianak pula kami meminjam topeng daripada abang Najib (penjaga rumah pengakap). Hantu susu pula hanya sekadar telekung tetapi si pelakon terpaksa berjalan itik agar nampak 'real' (seperti hanya telekong yang bergerak). Hantu jepun dilakonkan oleh salah seorang senior di sebelah luar tingkap bangunan tingkat 1 (kami letakkan KRS Puteri di sini).

Yang menjadi kelakarnya, ada perkara diluar jangkaan kami yang berlaku. Kami letakkan peserta lelaki untuk sesi ini di sebelah padang sekolah. Untuk mengelakkan daripada 'kantoi', hantu2 tadi terpaksa berjalan diluar kawasan sekolah untuk masuk ke kawasan padang daripada belakang. Sementara menunggu lampu hijau dari pegawai yang bertugas, hantu2 tersebut menunggu di sebuah 'bus stop'. Jam waktu ini menunjukkan pukul 1 pagi. Si Pocong yang telah diikat badannya terpaksa berdiri di tempat menunggu tersebut dan tidak boleh duduk untuk mengelakkan tali ikatan daripada terbuka.

Rupa2nya walaupun sudah pukul 1 pagi, masih ada kenderaan yang lalu lalang di situ. Apalagi, apabila terlihat saja kelibat pocong yang berdiri di 'bus stop' menggelabah masing2 melarikan diri. Ada kereta yang berhenti dan 'gostan' balik ke jalan sebelumnya. Ada motor yang memecut dengan tiba2. Yang kami kesian (tapi gelak terbahak-bahak) ialah seorang pakcik yang membawa skuter. Dia hampir2 terbabas ke dalam longkang kerana terkejut dan cuba memecut skuternya tetapi skuternya dengan tiba-tiba menjadi tidak stabil. Agaknya mereka2 yang terjumpa pocong kami itu sampai bila2 akan menceritakan bahawa SMK Raja Abdullah berhantu. Padahal itu adalah kami yang sedang menunggu lampu hijau untuk masuk ke kawasan padang. Kelakar betullah...

Bila semua hantu telah mengambil tempat, maka mereka mulalah mengganggu. Ganggu pun bukannya berkejar-kejar tetapi menyorok sambil menampakkan sedikit2 kelibat mereka. Cara begini lebih menakutkan daripada berkejar-kejar. Pocong menyorok di sebalik pokok yang besar. Hantu susu bertenggek di atas batu besar di tepi padang. Puntianak pula bergerak perlahan-lahan dari seorang peserta ke peserta yang lain. Manakala hantu jepun mengganggu KRS Puteri di kawasan bangunan. Kerjanya berkawad sayup2 di sebelah luar tingkap tingkat satu (ada koridor yang terletak di sebalik tingkap).

Malam tersebut memang kelakar tetapi menyeramkan. Yang berasa kelakar dan tergelak itu kami. Yang seram itu para peserta (dan orang2 yang terjumpa pocong di 'bus stop). Ada yang menangis. Ada yang pucat lesi. Ada yang berlari menuju ke pegawai. Dan ada yang melaungkan azan untuk menghalau hantu2 yang mengganggu (padahal semuanya orang).

Bila dikenang kembali, aku menjadi rindu dengan suasana sebegitu. Betullah kata sesetengah orang, "Masa yang paling seronok dalam hidup ialah semasa di sekolah". Tidak mungkin masa tersebut akan kembali, hanya sejarah yang sering dikenang dan disingkap. Pada mereka2 yang masih bersekolah, nikmati dan hayatilah saat ini sebaik mungkin. Kau juga akan terkenang seperti aku yang selalu mengenang. Sekian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan